19 Mart 2008 Çarşamba

Doğal Ebeveynlik Nedir?

Doğal Ebeveynlik çocuğumuzu belli katı kurallar altında büyütmek yerine, onun kişisel ihtiyaçlarına kalbimizi ve aklımızı açarak, çocuğumuz hakkındaki bilginin bize rehber olmasına izin verdiğimiz bir ebeveynlik şekli.

Doğal Ebeveynlik uzmanı Dr. William Sears Ebeveynlik kavramını şöyle tarif ediyor: ‘Ebeveynlik daha önce hiç gitmediğimiz bir ülkeye yolculuk gibi. Ülke hakkında rehber kitaplar okur, daha önce oraya gidenlerden bilgi alırız. Ancak o ülkeye vardığımızda oranın rehber kitaplarda olduğundan çok daha farklı olduğunu, bazen harika vakit geçirip, bazense ilk uçakla geri dönmek istediğimizi fark ederiz. Bebeğimiz doğduğunda da bazı şeyleri okuduklarımızdan tanısak da bazen sanki bambaşka bir yolculukta hissederiz kendimizi. Ancak nasıl yolculuk, o ülkede kaldıkça, çevreyi keşfettikçe kendimizi daha rahat ve daha iyi hissetmekse, ebeveynlik de bir anlamda bebeğimizi tanıyıp, onun sözsüz verdiği ipuçlarını anlayıp cevap verdikçe hem kendimiz hem de bebeğimiz hakkında öğrendiğimiz bunca şeyle yepyeni bir dünyaya kapı açmamızdır.’

Doğal Ebeveynlikte esas olan bizim bebeğimiz ve bebeğimizin de bizimle güvenli bir bağ kurmasıdır. Doğa, hormonlar ve diğer biyolojik yapı aracılığıyla hem anne hem de bebeğe bu bağı kurmak için gerekli ortamı hazırlamıştır. Milyonlarca yıldır anne, içsel sesini dinleyerek bu bağı en güçlü şekilde bebeğiyle kurmaktadır. Ancak batı dünyasının bebeği şımartma korkusuyla, onu hazır olmadan bağımsız olmaya zorlama çabalarını içeren bir seri ebeveynlik uygulamaları bu bağ kesintiye uğratmaktadır. Doğanın bize verdiği biyolojik yapıyı kesintiye uğratmadan kullanabilmek için doğal ebeveynlik kavramının tek yaptığı bizleri bu yolculukta bir takım araçlarla donatmaktır. Doğal ebeveynlik için rehber araçlar söyle sıralanabilir:

1- Hamilelik, doğum ve ebeveynliğe hazırlık
2- Sevgi ve saygıyla beslemek
3- İhtiyaçlarına kulak vermek
4- Tensel yakınlık
5- Gece boyunca ebeveynlik
6- İstikrarlı ve devamlılık arz eden ilgi
7- Pozitif disiplin uygulamak
8- Kişisel ve aile hayatında denge kurmak

3 yorum:

Deli Anne dedi ki...

oh, şükürler olsun, benim gibi düşünen birileri hala var.. sevgiler.

Keyiflibebek dedi ki...

@ deli anne : Hala var ve daha çok olacak bence !
@ Nilüfer : kaleminize saglik !
Charlotte

Fleur Citrus Sinensis dedi ki...

Blogumuza bekleriz;

oyuncakmu.blogspot.com


Bedia & Emre